Etusivu | Punakaartilaisia | Aseistus | Sairaanhoito | Fellmanin pelto | Hautaus | Vangit | Ville ja Sandra | Suomenlinna
kstmini.GIF (4148 bytes)

 Ville ja Sandra (14604 bytes)
Villehard ja Sandra Vuorinen

 
 
Klikkaa kuva suuremmaksi

Nakkilan punakaarti



SODAN LOPPU

Saksalaisten maihinnousun ja monien hävittyjen taisteluiden jälkeen   punakaartilaisia alkoi antautua ja luovuttaa aseitaan. Useissa aikalaisten kirjeissä ja muistelmissa - mm. Viljo Sohkasen "Punakaartilaisen päiväkirjassa" - kerrotaan, että miehet ajattelivat pääsevänsä kotikyliinsä kevättöihin kun luovuttavataseensa. Heidät kuitenkin vangittiin ja vietiin vankileireihin. Monet työnantajat saivat järjestetyksi työmiehiään pois vankileireiltä jo alkukesästä, mutta osa tuomittiin kuolemaan ja pitkiin vankeusrangaistuksiin, osa kuoli nälkään ja tauteihin jo ennen kuin heidän asiaansa ehdittiin käsitellä oikeudessa.

Nakkilan punakaartin jäsen Villehard Vuorinen joutui Suomenlinnan vankileirille toukokuussa 1918. Hänet tuomittiin valtionrikosoikeudessa avunannosta valtionpetokseen kymmeneksi vuodeksi kuritushuoneeseen ja menettämään kansalaisluottamuksensa 12:ksi vuodeksi. Ville Vuorinen vietti vankileireillä ja vankiloissa yhteensä yhdeksässä paikassa ajan keväästä 1918 kevääseen 1922, jolloin hänet armahdettiin ehdonalaiseen. Nimismiehelle piti kuitenkin käydä ilmoittautumassa kerran kuukaudessa.

Ville Vuorisen albumi
Vankeja Suomenlinnassa

Ville ja Sandra Vuorisen kirjeenvaihto  vankeusajalta, yhteensä 147 kirjettä ja korttia, on säilynyt ja kuuluu Kansan Arkiston kokoelmiin.Villen ja Sandran nuorin tytär, vankilavuosien jälkeen syntynyt Oma Vuorinen, on luetteloinut ja järjestänyt kirjeet.  Kirjeistä voi seurata Ville Vuorisen perheen, suvun ja kotikylän elämänkulkua  koko pitkältä vankeusajalta. Ensimmäinen postikortti vaimolle on lähetetty Santalahden kasarmilta Santahaminasta 21.5.1918.
Ville Vuorinen on vangittu Lahden läheltä ja   hän on todennäköisesti ollut Fellmanin pellolle ajettujen vankien joukossa. Kirjeissä, joista osa on kulkenut nyrkkipostin välityksellä, ei kuitenkaan ole kerrottu vangitsemisen jälkeisestä alkutaipaleesta.

Ote Villehard Vuorisen kuulustelupöytäkirjasta:
"Pöytäkirja pidetty alempana mainittua vankia kuulusteltaessa Suomenlinnassa 8 päivänä kesäkuuta 1918...
Milloin ja missä vangittu:18 km Lahdesta 2/5. Milloin ja minne vanki lähetetty:Santahaminaan ja tänne 24/5.
Vangin nimi ja ammatti: rakennusurakoitsija Frans Villehard Vuorinen..."